Erkek Üreme Sistemleri: Testis

Eda

Member
Erkek Üreme Sistemleri: Testis

Skrotum (erbezi torbası) içinde yer alan bir çift yumurtalıktır. Yanlardan biraz basılmış bir kuş yumurtası büyüklüğündedir. 4-5 cm. uzunluğunda, 2,5-3 cm. kalınlıktadır.

Sperm adı verilen erkek cinsiyet hücreleri ile testosteron adı verilen erkek cinsiyet hormonunu üretirler. Sperm testis içerisindeki seminifer tübüler adı verilen kanalcıklar içinde üretilir. Bir spermin yapımı yaklaşık 72 gün sürerken dakikada 50 bin sperm üretilebilir. Ergenlikte başlayan sperm üretimi, kadından farklı olarak, neredeyse ölene kadar devam eder. Sperm üretimi de hipofiz bezinden salgılanan gonadotropinlerin kontrolü altındadır. Epididimis Testiste üretilen spermlerin hareket ve dölleme yeteneklerine kavuştuğu, testisin üzerine kıvrılmış virgül şeklinde kese benzeri bir yapıdır. Testisden çıkan spermler buraya taşınır.

Duktus Deferens
Vas deferens de denir. Cinsel ilişki esnasında kasılarak, epididimiste birikmiş olan spermleri dışarı doğru taşır. Vazektomi adı verilen kısırlaştırma operasyonunda bu kanal kesilip bağlanır.

Vesikülo Seminalis – Bulboüreteral Bezler – Prostat
Vas deferensin taşıdığı spermler prostatın kendi kanalıyla yoluna devam eder. Prostat, mesane (idrar kesesi) altında yerleşmiş kestane büyüklüğünde bir organdır. Vesikülo seminalis ve bulboüreteral bezlerle birlikte yaptıkları salgılar semenin (meni) büyük kısmını oluşturur. Bir ejakulasyonda (orgazm esnasında meninin dışarı çıkışı) 2-5 ml. arası sıvı boşalır. İçinde 200-300 milyon arası hızlı ve yavaş hareketli sperm vardır. Meninin vajinaya boşaldıktan sonra dışarı geri akması çiftlerde gereksiz yere endişe yaratabilmektedir. Oysa eğer vajen ve serviksin ortamı uygunsa ileri hareketli spermler serviksi geçerek uterus içine ve tüplere doğru yola çıkmıştır ve yumurtanın tüplerde bulunduğu bölüme yaklaşık yüz kadar sperm ulaşarak bir tanesi döllenmeyi başaracaktır.