Analist nasıl olmalı ?

Sevecen

New member
Bir Veri Noktasının Başladığı Hikâye

Forumda uzun zamandır yazmıyordum. Ama geçen hafta yaşadığım bir toplantı, “analist nasıl olmalı?” sorusunu yeniden zihnime kazıdı. Bunu bir ders gibi değil, bir sahne gibi anlatmak istiyorum.

Ofise girdiğimde hava ağırdı. Proje ekibi dağılmıştı; ekranlarda açık kalan grafikler, yarım kalmış raporlar ve sürekli güncellenen veri panelleri… Herkes aynı soruya bakıyor ama farklı şeyler görüyordu: “Neden satışlar düşüyor?”

Ben konuşmadan önce sadece izledim.

Masanın bir tarafında Mert vardı. Sayılara bakarken yüzü netleşiyor, problemi parçalara ayırmadan duramıyordu. Diğer tarafta Deniz, verilerin arkasındaki kullanıcı yorumlarını, müşteri şikayetlerini ve sosyal medya geri bildirimlerini tek tek okuyordu. İki farklı yaklaşım, iki farklı hız, ama aynı hedef.

Ve o an fark ettim: Analist dediğimiz kişi, aslında bu iki bakış açısının kesişim noktasıydı.

---

Verinin Tarihsel Hafızası: Analistlik Nereden Geliyor?

Analistlik bugünün mesleği gibi görünse de kökleri çok daha eski. 19. yüzyılda sanayi devrimiyle birlikte üretim verileri tutulmaya başlandığında, ilk “iş analizi” adımları atıldı. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında istihbarat analizleri, şifre çözme ekipleri ve operasyon araştırmaları bu mesleğin bilimsel temelini oluşturdu.

Bletchley Park’ta çalışan ekipler, sadece matematikle değil; farklı bakış açılarını bir araya getirerek sonuç üretmişti. Tarih bize şunu söylüyor: Analistlik hiçbir zaman tek tip düşünceyle gelişmedi.

Bugün veri bilimi dediğimiz şey de aslında aynı çizginin devamı. SQL, Python, istatistik modelleri… Hepsi araç. Ama asıl mesele, verinin ne anlattığını birlikte çözebilmek.

---

Toplantı: Çözüm ve Empati Arasında Gerilim

Mert tahtaya kalktı. Netti:

“Problem net. Conversion rate %12 düşmüş. Funnel’ın orta aşamasında ciddi bir kopma var. A/B testleriyle optimize edebiliriz.”

Yaklaşımı hızlıydı. Stratejikti. Sorunu parçalayarak çözmeye odaklanıyordu. “Ne yapılmalı?” sorusu zihninde çoktan cevaplanmıştı.

Deniz ise araya girdi:

“Evet ama kullanıcılar checkout aşamasında teknik bir hata değil, güven sorunu yaşıyor olabilir. Yorumlarda ‘belirsizlik’ kelimesi çok tekrar ediyor. Belki de mesele hız değil, algı.”

Bu noktada oda ikiye bölündü.

Mert veriye bakıyordu.

Deniz insana.

Ama aslında ikisi de aynı tabloyu farklı katmanlarda okuyordu.

Ben ise şunu düşündüm: Analist, sadece veri okuyan kişi değildir. Veri ile insan davranışı arasındaki boşluğu doldurandır.

---

Modern Analistin Zihni: Çok Katmanlı Düşünme

Bir analist üç şeyi aynı anda yapabilmeli:

1. Veriyi temiz görmek

2. Bağlamı anlamak

3. Sonucu aksiyona çevirmek

Bu üçü arasında denge kurmak kolay değil.

Mert’in yaklaşımı bize şunu hatırlatıyor: Sayılar yalan söylemez. Ama eksik anlatabilir. Segmentasyon, regresyon analizleri, korelasyon… Bunlar olmadan analiz yüzeyde kalır.

Deniz’in yaklaşımı ise başka bir katmanı açıyor: İnsan davranışı. Kullanıcı deneyimi, güven algısı, kültürel faktörler… Bunlar olmadan analiz mekanikleşir.

Modern analist, bu iki dünyanın arasında köprü kurar.

---

Tartışma Derinleşiyor: Veri mi, Yorum mu?

Toplantıda bir sessizlik oldu. Sonra bir ürün yöneticisi sordu:

“Peki hangisine inanacağız?”

İşte asıl yanlış soru buydu.

Analistlik “inanmak” değil, “test etmek” işidir.

Mert hızlıca bir hipotez önerdi:

“Checkout süresini azaltırsak dönüşüm artar.”

Deniz başka bir hipotez koydu:

“Kullanıcıya güven artırıcı mikro içerikler eklersek terk oranı düşer.”

İki farklı yol. İki farklı dünya.

Ben araya girdim:

“İkisini de test edelim. Ama önce problemi tek bir soruya indirelim: Kullanıcı neden o adımda duruyor?”

Çünkü iyi bir analist, problemi çözen değil; problemi doğru tanımlayan kişidir.

---

Bilimin ve Sezgilerin Kesişimi

Analitik düşünce genellikle “soğuk” görülür. Oysa tarih boyunca en güçlü analizler, sezgi ve mantığın birlikte çalıştığı anlarda ortaya çıkmıştır.

Örneğin Bayes teoremi gibi olasılık modelleri tamamen matematiksel görünür, ama aslında belirsizliği yönetme sezgisine dayanır. Aynı şekilde kullanıcı davranışı analizi de sadece veri değil, yorum gerektirir.

İyi bir analist:

Sadece “ne oldu?”yu sormaz

“Neden oldu?”yu da sorar

Ve en önemlisi: “Sonra ne olacak?”ı düşünür

---

Toplantının Sonu: Çözüm Değil, Yön Bulmak

Saatler sonra toplantı bittiğinde elimizde kesin bir cevap yoktu. Ama daha değerli bir şey vardı: yön.

A/B test planı, kullanıcı görüşmeleri ve funnel analizi birlikte tasarlanmıştı. Mert’in stratejik çerçevesi ile Deniz’in empatik okuması birleşmişti.

Çıkarken Deniz şöyle dedi:

“Veri bazen bağırmaz, fısıldar.”

Mert gülümsedi:

“Ve biz o fısıltıyı ölçülebilir hale getiririz.”

İkisi de haklıydı.

---

Okuyucuya Soru: Analistlik Nerede Başlar?

Sizce analistlik daha çok sayılarla mı başlar, yoksa insan davranışını anlamakla mı?

Bir veri setine baktığınızda ilk gördüğünüz şey grafik mi olur, yoksa onun arkasındaki hikâye mi?

Belki de asıl mesele şu: Analist, veriyi yorumlayan kişi değil; veriye soru sorabilen kişidir.

---

Son Not: Güvenilirlik ve Yaklaşım

Bu yazı, veri analizi, ürün yönetimi ve bilişsel psikoloji alanlarında yaygın kabul gören analitik çerçevelerden (hipotez testleri, kullanıcı davranışı analizi, SWOT yaklaşımı ve olasılıksal düşünme modelleri) ilham alınarak oluşturulmuştur. Amaç, tek bir doğruyu dayatmak değil, farklı analitik bakışların birlikte nasıl daha güçlü sonuçlar üretebildiğini göstermektir.