Hortumdan korunmak için neler yapmalıyız ?

Hayal

New member
HORTUMDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Hortumlar, yani atmosferde hızla dönen güçlü hava sütunları, kısa sürede büyük bir yıkım gücüne ulaşabilen doğa olaylarıdır. En önemli özellikleri, çok hızlı oluşmaları ve aynı hızla ilerleyebilmeleridir. Bu yüzden hazırlıksız yakalanıldığında tehlike artar. Ama doğru bilgiyle hareket edildiğinde risk ciddi şekilde azaltılabilir. Burada amaç korku oluşturmak değil; neyle karşılaşabileceğimizi anlamak ve doğru davranışları zihnimizde netleştirmektir.

HORTUMU TANIMAK VE ERKEN İŞARETLERİ FARK ETMEK

Hortum her zaman net bir şekilde “geliyorum” demez ama bazı işaretler dikkat çekicidir. Gökyüzünün aniden koyulaşması, yeşilimsi ya da çok karanlık bir renk alması, bulutların alçalıp döner gibi görünmesi bunlardan bazılarıdır. Ayrıca çok güçlü bir rüzgârın bir anda başlaması ve ardından sessizlik hissi de önemli bir uyarı olabilir.

Bir başka dikkat çekici durum da uzaktan gelen sürekli bir uğultudur. Bu ses, bazen yaklaşan bir tren sesi gibi tarif edilir. Bu tür işaretler görüldüğünde “bir şeyler oluyor” diyerek ciddiye almak gerekir. Çünkü hortumlarda birkaç dakika bile hayati fark yaratabilir.

ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPMANIN ÖNEMİ

Bir hortum anında düşünmek yerine önceden hazırlanmış olmak büyük avantaj sağlar. Bu hazırlık karmaşık olmak zorunda değildir. Basit ama etkili adımlar yeterlidir.

Öncelikle ev içinde güvenli bir alan belirlemek gerekir. Bu genellikle penceresiz, en alt katlarda bulunan bir oda ya da koridor olur. Eğer bodrum varsa en güvenli yer burasıdır. Ama her evde bodrum olmayabilir; bu durumda iç duvarlara yakın, camlardan uzak bir alan tercih edilir.

Ayrıca küçük bir “acil durum çantası” hazırlamak faydalıdır. İçinde el feneri, pil, su, temel ilaçlar, düdük ve önemli belgelerin kopyaları bulunabilir. Bu çanta panik anında vakit kaybetmeden alınabilecek bir yerde durmalıdır.

HORTUM SIRASINDA EVDE NE YAPILMALI?

Hortum uyarısı verildiğinde ya da güçlü belirtiler görüldüğünde hızlı hareket etmek gerekir. İlk adım, pencerelerden uzaklaşmaktır. Çünkü kırılan camlar en sık yaralanma sebeplerindendir.

Güvenli alana geçildiğinde yere çömelmek, başı ve boynu korumak önemlidir. Bunun için yastık, kalın battaniye veya varsa kask benzeri bir koruyucu kullanılabilir. Amaç, düşebilecek cisimlerden mümkün olduğunca korunmaktır.

Elektrikli cihazlarla uğraşmamak, gereksiz hareket etmemek de önemlidir. Bu anlarda dikkat dağıtan her şey riski artırır. Eğer zaman varsa radyo veya telefon üzerinden resmi uyarılar takip edilmelidir.

ARAÇ İÇİNDEYKEN HORTUMA YAKALANMAK

Araç içi, hortum sırasında en riskli yerlerden biridir. Çünkü araçlar kolayca savrulabilir. Eğer mümkünse araçtan inip sağlam bir binaya girmek en güvenlisidir.

Ancak böyle bir imkan yoksa yapılması gereken şey, aracı durdurup güvenli bir şekilde pozisyon almaktır. Köprü altı gibi yerler kesinlikle tercih edilmemelidir; bu alanlar rüzgârı hızlandırarak tehlikeyi artırabilir.

Araçta kalınacaksa emniyet kemeri takılı olmalı ve baş mümkün olduğunca aşağıya çekilmelidir. Vücudu korumak için mont, battaniye veya herhangi bir yumuşak eşya kullanılabilir. Burada amaç, savrulan parçaların etkisini azaltmaktır.

AÇIK ALANDA HORTUMA YAKALANMAK

Açık alanlar en zor senaryolardan biridir. Eğer etrafta sağlam bir bina yoksa, düşük bir arazi bulmak gerekir. Çukur, hendek veya yer seviyesinden aşağıda kalan alanlar nispeten daha güvenlidir.

Ağaç altları ise genellikle güvenli değildir çünkü ağaçlar devrilebilir. Aynı şekilde tabela, direk ve benzeri nesneler de tehlike oluşturur. Burada temel düşünce şudur: rüzgârın sürükleyebileceği her şeyden uzak durmak.

Yere yüzüstü yatmak, başı kollarla korumak ve mümkün olduğunca sabit kalmak en doğru davranışlardan biridir. Bu basit gibi görünen hareketler ciddi yaralanmaları önleyebilir.

HORTUM SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hortum geçtikten sonra ortam hemen güvenli sayılmaz. Düşmüş elektrik hatları, kırık camlar ve devrilmiş yapılar risk oluşturur. Bu yüzden etrafta dikkatli ilerlemek gerekir.

Yaralanan kişiler varsa, mümkünse temel ilk yardım uygulanmalı ve acil yardım çağrılmalıdır. Ancak kişinin durumu bilinmiyorsa aşırı hareket ettirmekten kaçınmak gerekir.

Gaz kokusu gibi bir durum hissedilirse ortamdan uzaklaşmak önemlidir. Çünkü hortumlar altyapıya da zarar verebilir ve sızıntılar oluşabilir.

Ayrıca resmi açıklamalar takip edilmelidir. Bazen tehlike görünenden uzun sürebilir ve artçı riskler olabilir.

SONUÇ YERİNE: EN ÖNEMLİ NOKTA

Hortumdan korunmanın temel mantığı aslında oldukça nettir: erken fark etmek, hızlı karar vermek ve doğru yere sığınmak. Bu üç adım, çoğu riski ciddi ölçüde azaltır. Panik ise genellikle en büyük hataları getirir.

Kısacası, doğayı kontrol edemeyiz ama ona nasıl hazırlanacağımızı öğrenebiliriz. Ve bu öğrenme, bazen birkaç basit bilginin doğru zamanda hatırlanmasıyla hayat kurtarabilir.