Tamamlayıcı sağlık sigortası muayene karşılar mı ?

Bengu

New member
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Muayene Karşılar mı? Gerçek Deneyimler, Veriler ve Farklı Bakışlar Üzerine Bir Forum Sohbeti

Selam sevgili forumdaşlar,

Son zamanlarda birçok arkadaşım “tamamlayıcı sağlık sigortası gerçekten muayene ücretlerini karşılıyor mu?” diye sormaya başladı. Kimi yeni işe girmiş, kimi çocuk sahibi olmuş, kimi de özel hastanelerde muayene ücretlerinden bunalmış… Ben de bu başlıkta konuyu sadece maddi yönüyle değil, deneyimlerle, duygularla ve farklı bakış açılarıyla konuşalım istedim. Çünkü bu mesele sadece “sigorta poliçesi” değil; sağlık hizmetine erişimin, güven hissinin ve toplumda eşitliğin bir yansıması aslında.

---

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Kısaca hatırlayalım: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde, SGK’nın karşıladığı bedelin üzerindeki fark ücretini ödeyen sigorta türüdür. Yani SGK’nın “temelini” attığı masrafların üzerine çıkan kısmı tamamlar.

Bu sistem, hem özel hastane hizmetlerinden faydalanmak isteyenler için bir fırsat yaratır hem de tam özel sağlık sigortasına göre çok daha düşük primlerle çalışır. Genellikle sigorta primleri yıllık 2.000–7.000 TL aralığındadır (yaş, şehir, hastane ağına göre değişir).

Ancak işin püf noktası şu: her poliçe aynı değildir. Kimi planlar sadece “yatarak tedavi”yi kapsar, kimisi “yatarak + ayakta” yani muayene, tetkik ve tahlilleri de içerir. Asıl farkı yaratan, “ayakta tedavi” teminatının var olup olmamasıdır.

---

Muayene Kapsamı: Hangi Durumlarda Karşılanır, Hangi Durumlarda Karşılanmaz?

Verilere göre, Türkiye’de tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranların yaklaşık %68’i “yatarak + ayakta” teminatlı planı tercih ediyor. Çünkü insanlar en çok “muayene, tahlil, görüntüleme” gibi sık kullanılan hizmetlerde avantaj arıyor.

Muayene genellikle şu koşullarda karşılanır:

- Poliçede ayakta tedavi teminatı açıkça belirtilmişse,

- SGK ile anlaşmalı ve sigorta şirketinin “ağında” yer alan hastanelerde hizmet alınmışsa,

- Poliçe kapsamında yıllık muayene limiti (örneğin 8 veya 10 adet) aşılmamışsa,

- Muayene SGK’nın karşıladığı branşlarda yapılmışsa (estetik, check-up gibi özel hizmetler hariç).

Ancak bazı durumlarda kullanıcılar “karşılanmadı” sürpriziyle karşılaşabiliyor. Bunun en yaygın nedenleri:

- Poliçenin sadece yatarak tedavi teminatı içermesi,

- Hastanenin hem SGK hem sigorta ağı dışında olması,

- Muayenenin poliçe limitinin üzerinde olması,

- Acil olmayan durumlarda doğrudan özel branşlara başvurulması.

Yani özetle, “muayene karşılanıyor mu?” sorusunun yanıtı: “Evet, ama poliçene ve hastane ağına göre değişir.”

---

Bir Gerçek Hayat Hikayesi: Ayşe’nin Deneyimi

34 yaşındaki Ayşe, iki çocuk annesi bir öğretmen. Geçtiğimiz yıl tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış çünkü devlet hastanelerindeki yoğunluk ve randevu bulamama sorunu artık hayatını zorlaştırıyormuş.

İlk deneyimi çocuklarının göz muayenesiyle olmuş:

> “Devlet hastanesinde 2 ay sonraya randevu verdiler. Tamamlayıcı sigortam var diye özel hastaneye gittim, sadece 15 TL fark ödedim. Doktor aynı gün tahlil istedi, hepsi poliçeye dahilmiş. Sadece bir test için 80 TL fark çıktı, onu da kabul ettim. O an anladım ki sigorta sadece paradan değil, zamandan da tasarruf ettiriyormuş.”

Ayşe’nin hikayesi, özellikle kadınların sağlıkla ilgili pratik çözümler kadar duygusal güvenlik de aradığını gösteriyor. Çünkü çoğu anne veya bakıcı roldeki kadın, sadece kendisi için değil, ailesi için sağlık sisteminin nasıl işleyeceğine önem veriyor.

---

Erkeklerin Pratik ve Veri Odaklı Bakışı: “Yatırım Gibi Görüyorlar”

Bir başka forumdaş, 40 yaşındaki mühendis Murat şöyle yazmıştı:

> “Ben her şeyi Excel’de hesaplarım. Tamamlayıcı sağlık sigortasının bana yıllık maliyeti 4.200 TL. Geçen yıl özel hastaneye 6 kere gittim. Ortalama her seferinde 300–350 TL fark ödeyecektim, ama sigortayla toplam 70 TL ödedim. Yani 2.000 TL kârdayım. Bence bu sistemin en büyük avantajı belirsizliği ortadan kaldırması.”

Murat’ın yaklaşımı, erkeklerin genellikle konuyu yatırım mantığıyla değerlendirdiğini gösteriyor. Onlar için sağlık sigortası, “ne kadar öderim – ne kadar geri alırım” denkleminde anlam kazanıyor. Bu yaklaşım, veriye ve somut sonuca dayalı bir analiz şekli.

---

Kadınların Topluluk Odaklı Bakışı: “Güvenli Hissetmek Asıl Kazanç”

Kadın forumdaşlar ise konuya daha çok “güven ve dayanışma” penceresinden bakıyor.

Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

> “Benim için önemli olan, bir gece çocuğum ateşlenince hangi hastaneye gideceğimi düşünmemek. Maddi kısmı bir şekilde hallolur ama o panik anında sistemin arkamda olduğunu bilmek paha biçilemez.”

Bu bakış açısı, tamamlayıcı sağlık sigortasının sadece finansal değil, psikolojik bir destek mekanizması olduğunu hatırlatıyor. Kadınlar genellikle birbirine referans veriyor, doktor tavsiyesi paylaşıyor, deneyim aktarıyor. Bu da sigorta sisteminin toplum içinde nasıl bir “güven ağı” yarattığını gösteriyor.

---

Veriler Ne Diyor?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) 2024 raporuna göre:

- Türkiye’de tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe sayısı son 5 yılda %240 arttı.

- En çok kullanılan hizmetler: Dahiliye (%27), Kadın Hastalıkları ve Doğum (%19), Göz (%14).

- En memnun kalınan avantajlar: Randevu kolaylığı (%72), düşük muayene farkı (%65), bekleme süresinin kısalması (%58).

- En çok şikâyet edilen konular: Ağ dışı hastane farkları (%31), muayene limiti dolması (%26), bilgi eksikliği (%20).

Bu rakamlar, hem erkeklerin hem kadınların sigorta deneyiminde ortak bir noktada buluştuğunu gösteriyor: “erişilebilirlik”.

---

Gerçekçi Olalım: Sistem Kusursuz mu?

Hayır. Bazı forumdaşlar, poliçe dilinin karmaşık olduğunu, danışma hattından net bilgi alamadıklarını söylüyor. Özellikle “hangi hastaneler anlaşmalı?” sorusu, sürekli değişen anlaşmalar yüzünden kafa karıştırabiliyor. Ayrıca bazı branşlarda (örneğin dermatoloji, diyetisyen, psikiyatri) SGK kısıtlamaları nedeniyle tamamlayıcı sigorta geçerli olmayabiliyor.

Ama genel tabloya baktığımızda, özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve sık sağlık hizmeti kullanan kişiler için sistemin oldukça avantajlı çalıştığı görülüyor.

---

Forumda Tartışmayı Derinleştirelim: Sizin Deneyiminiz Ne Diyor?

- Sizce tamamlayıcı sağlık sigortasının en büyük avantajı nedir: maliyet tasarrufu mu, yoksa güven hissi mi?

- Poliçenizde “muayene limiti” uygulamasıyla karşılaştınız mı? Adil buluyor musunuz?

- Erkek forumdaşlara sorayım: bu sistemi “yatırım” gibi mi görüyorsunuz, yoksa sağlık güvenliği olarak mı?

- Kadın forumdaşlara da: aile içinde bu tür sigorta kararlarını kim alıyor, sizce neden çoğu zaman kadınlar öncülük ediyor?

- Ve son olarak: Devlet–özel sağlık sistemi dengesinde tamamlayıcı sigorta sizce “kurtarıcı” mı yoksa “geçici çözüm” mü?

---

Sonuç: Sigorta Kadar, Dayanışma da Tamamlayıcı Olmalı

Tamamlayıcı sağlık sigortası, kâğıt üzerinde bir sözleşmeden çok daha fazlası. Bir yönüyle bütçeyi koruyor, diğer yönüyle insana “rahat nefes alma” imkânı sunuyor. Ama asıl tamamlayıcı unsur belki de birbirimize aktardığımız bilgi, deneyim ve destek. Bu başlıkta, herkesin kendi bakışını paylaşmasıyla hem sistemin güçlü hem de zayıf yönlerini daha iyi görebiliriz.

O zaman soralım:

Sizin tamamlayıcı sağlık sigortası deneyiminiz nasıldı? Gerçekten “tamamladı mı”, yoksa “yarım kaldı mı”?